Kaip parengti dėmesį patraukiantį CV?

Gero CV parengimas – reikalauja laiko. Tačiau jo skirti – verta. Juk tai galimybė dirbti tai apie ką visada svajojote arba bent jau ten, kur teikiamos sąlygos – patrauklios. Gyvenimo aprašymas reikalauja ne tik smulkmeniškumo, tačiau ir kūrybiškumo. Juk Jūsų prisistatymas turi nugalėti konkurentus.

Daugiau dėmesio smulkmenoms

Internete pateiktas CV pavyzdys dažniausiai sukurtas pagal normas, tad tai – geras maketas, kuriame tereikia užpildyti tam tikrus laukelius. Tiesa, net ir geras CV šablonas reikalauja detalumo. Darbdavys matys, kad CV parašytas paskubomis. Dažniausiai ne tik paliekama klaidų, tačiau ir nėra loginės struktūros, racionalaus minčių dėstymo, galiausiai, tinkamo savęs pristatymo.

CV šablono viršuje dažniausiai pateikiama kontaktinė informacija, paskui – išsilavinimas bei darbinė patirtis ir tik tada – papildomi gebėjimai, kurie įrodo, kad būsite geras darbuotojas tam tikroje pozicijoje. Sistemingas gyvenimo aprašymas turi būti ne tik be klaidų, tačiau ir tvarkingas vizualiai.

Akcentuokite svarbiausius dalykus

Kai kurie mano, kad geras CV pavyzdys yra ilgas tekstas apie Jus bei Jūsų gyvenimą. Tikrai ne. Darbdaviai kiekvieną dieną gauna dešimtis ir net šimtus gyvenimo aprašymų, tad vieno jo skaitymui dažniausiai skiria iki 30-ies sekundžių ir dar mažiau. Natūralu, kad skaitydami CV jie peržiūri „raktinius žodžius“ ir pagal tai susidaro nuomonę apie Jus.

Taigi, pabrėžti, kad esate labai punktualus arba draugiškas – neverta, kadangi darbdaviams dažniausiai aktualus Jūsų išsilavinimas bei darbinė patirtis. CV rašymo reikalavimai nurodo, kad reikia ne tik išvardyti darbovietes, tačiau ir nurodyti – kiek laiko jose dirbote ir tuo pačiu kokias pozicijas užėmėte.

Jeigu neturite darbo patirties – daugiau dėmesio skirkite išsilavinimo pabrėžimui. Galbūt esate dalyvavęs konkursuose, olimpiadose, kurios galėtų būti privalumas teikiant kandidatūrą tam tikrose vietose. Kaip rašyti? Vėlgi, nereikia ilgų, grožinio tipo tekstų. Svarbiausia – konkretumas ir detalumas, kad CV skaitytojas greitai rastų jam aktualią informaciją.

Daugiau dėmesio įgūdžiams

Skelbimuose, kuriuose darbdavys nurodo kokio žmogaus jam reikia – dažniausiai išsakomi poreikiai dėl ieškomo žmogaus. Tokiu atveju CV sukūrimas neturėtų būti sunkus, juk jeigu teikiate kandidatūrą, tikėtina – būsite geras darbuotojas pozicijai.

Įgūdžiai gali būti ne tik techniniai, tačiau ir socialiniai, kadangi šiais laikais labai vertinami komunikabilūs žmonės, kurie moka dirbti grupėse. Nors akcentuojama, kad reikia detalumo, tačiau CV kūrimas tam tikra prasme yra kūryba, tad ne tik sakykite, kad turite tam tikrus įgūdžius, tačiau ir parodykite juos.

Rašote, kad esate geras tekstų kūrėjas? Atskleiskite tai motyvaciniame laiške, kuris dažnai prisegamas prie CV. Natūralu, kad tokiu atveju  CV rašymo paslaugos Jums neturėtų būti reikalingos. Manote, kad esate geras dizaineris? Tuomet net ir pats geriausias CV pavyzdys Jums nėra reikalingas, kadangi forma, maketas bus padarytas paties. Teigiate, kad puikiai pastebite net ir mažiausias klaidas? Gyvenimo aprašymas, tokiu atveju, turi būti pildomas itin atidžiai, o info pateikiama labai tiksliai.

Taikykitės prie darbdavio

Kad ir koks geras yra rastas gyvenimo aprašymo šablonas 2020 metams, tačiau mes siūlome kiekvienam darbdaviui siųsti vis kitą, individualų. Žinoma, sukurti jį – reikės laiko, tačiau juk gera anketa gali Jums atverti kelius į profesines plotmes. Ir jokio skirtumo, ar Jus domina užsienis, ar Lietuvos darbdaviai – visi vertina originalumą. O kūrybiškas dizaino pateikimas ir tinkamas gyvenimo aprašymo pristatymas susitikus gyvai – gali padidinti Jūsų šansus.

Įžvalgą parengė

Karolis Blaževičius

Indigroup vykdomasis partneris

Mumis pasitiki